С КАКВО ЗАПЪЛВАМЕ ЖИВОТА СИ?

Искам да споделя с вас една поучителна история, която разказва за приоритетите в живота…

История, от която можем да научим много. Ако искаме да променим живота си е нуждно да подредим или да променим приоритетите си. Това е в основата на всичко. Това е нашето гориво в живота – Какво и защо правим? Това определя нашите действия, желания, цели и мечти. Понякога прекалено много се вкопчваме в неща, които по някаква причина не ни носят благата за нашите приоритети в живота. Нека погледа ви не е втренчен надолу и да вижда само камъчетата по пътя, гледайте от върха на планината, гледката от нея със сигурност ще ви хареса повече.

Ето и историята, която искам да споделя с вас:

Професор по философия решил да изнесе на студентите си малко по-различен урок. Той взел голям стъклен буркан и го напълнил с едри камъни. След което се обърнал към аудиторията:

– Пълен ли е според вас този буркан?
– Да, разбира се – отговорили в един глас студентите.
Тогава преподавателят взел шепа малки речни камъчета и също ги изсипал в съда. Те се наместили между големите камъни и запълнили свободното място в буркана.

– А сега пълен ли е бурканът?
– Сега вече наистина е пълен.

Професорът взел малко количество пясък и го насипал в буркана. Естествено, ситният пясък заел всички останали пролуки между малките и големите камъни и изпълнил целия съд. И отново задал на студентите същия въпрос, а те започнали да се смеят на странния експеримент.

– Сега ще ви обясня целта на това упражнение. Исках да ви демонстрирам какво представлява животът и приоритетите в него. Представете си, че животът ви е като този буркан. Едрите камъни в него са най-важните неща – семейството, здравето, децата, приятелите. Дори и само тях да имате, животът ви е пълен. Малките речни камъчета са второстепенните неща – кариерата, вещите, домът ви, а пясъкът са всички останали дребни и маловажни неща, които присъстват във всеки човешки живот. Но замислете се какво би станало, ако най-напред напълните този съд с пясък… той ще изпълни цялото му съдържание и за камъните няма да има място. Или пък, ако го запълните с малките камъчета – тогава ще има място за пясъка, но не и за големите камъни.

След това професора взел и отворил кутийка бира и погледнал към студентите, като ги обходил бавно с поглед.

-За какво е тази кутийка бира? – попитал един от студентите

-Е винаги намирайте макар и малко време да изпиете по една бира с готини приятели! – отговорил професора

Затова не пилейте прекалено много време и енергия за дребни и маловажни неща и не отдавайте първостепенно значение само на материалните придобивки и кариерата си, защото за най-важното няма да остане място. Поставете на първо място в живота си семейството и приятелите си, а за останалото винаги ще се намери място.

„Изхвърлете баласта зад борда! Нека лодката ви в живота да бъде лека и да носи само онова, което ви е нужно.“
Джеръм К. Джеръм

 

 

1 thought on “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.